İstanbul’un en önemli gezi noktaları arasında yer alan Dolmabahçe Sarayı Osmanlı Devleti’nin en önemli merkezlerinden birisidir. Burası yüzlerce yıl Osmanlı hakimiyeti altında yaşayan bölgelerin tamamından izler taşıyan, Osmanlı ve Avrupa çizgilerine hakim bir saray özelliği taşır. Bu özellikleriyle de diğer saray ve kasırlardan ayrılan bir yapıya sahiptir. Osmanlı İmparatorluğu’nun Topkapı Sarayı‘nın protokol ve diplomatik faaliyetlere yetmemesi sebebiyle 19. yüzyılda devreye soktuğu bu saray döneminin ve şimdinin en görkemli şaheserlerinden birisidir. Osmanlı’nın Batı etkisi altındaki mimari yapısının bir temslcisi olan Domabahçe sarayı bir çok konuda tarihe tanıklık etmiştir. Nitekim Mustafa Kemal Atatürk’ün de yaşamını yitirdiği saray olarak bilinir.
Dolmabahçe Sarayı Padişah Abdulmecid tarafından yaptırılmıştır. Dönemin ünlü mimarlarından Garabet Amire Balyan imzası taşıyan bu yapı Beşiktaş taraflarındaki onlarca kasır ve benzeri dönem eserlerinin ortasında farkını ortaya koyan bir yapıdadır. Dolmabahçe bölgesinde yer alan bir çok eserden, içlerinde Dolmabahçe Sarayı‘nın da bulunduğu bazıları halen devlet yöntiminde kullanılan merkezler arasında yer almaktadır.
Beşiktaş’ta denize nazır bir biçidme uzanan bu kıymetli saray yalnızca içini gezmek için değil, dışardan görülmek için de iyi bir merkezdir. Özellikle akşam saatlerinde Boğaz’dan tüm haşmetiyle ve ışıklarıyla Dolmabahçe Sarayı’nı izlemek mümkündür. Burası geceleri köprülerle birlikte İstanbul’un sürekli yaşadığını anlatan birkaç bölgeden birisi ünvanını taşımaktadır. Sarayın içini gezmeye fırsat bulamayanlar için dahi bu görkemli gece manzarası mutlaka görülmesi gereken yerler listesindedir.
Dolmabahçe Sarayı üç ana bölümden oluşmaktadır. Bu bölümler Harem, Selamlık ve Tören Salonu’dur. Harem Bölümü padişah ailesine ait bölümdür. Selamlık yani Mabeyn-i Humayun ise padişah ve devlet erkanının kullandığı alandır. Tören Salonu da protokol ve diplomasi alanı olarak hizmet vermiştir. Günümüzde b u alanlar içerisindeki bir çok bölge ziyarete açıktır. Ancak Başbakanlık Ofisi’nin de içinde bulunduğu bazı bölgeler ziyarete kapalıdır.
Dolmabahçe Sarayı Ziyaret Saatleri & Ücretleri
Dolmabahçe Sarayı pazartesi ve perşembe günleri ziyarete kapalıdır. Bu günler haricinde de Milli Saraylar bünyesindeki bu yeri yılın her günü ziyaret etmek olasıdır. Diğer turistik gezi noktalarının aksine burası biraz daha erken kapanmaktadır. Sabah 08.30′da açılan saray akşam 16.30′da kapanmaktadır. Dolmabahçe Sarayı giriş ücretleri ise son birkaç yıldır herhangi bir zam almamıştır. Selamlık Bölümü girişi 15 TL iken Harem Bölümü 10 TL’den biletli ziyarete açıktır. Tüm bölümler öğrenci tarifesi de 5 TL’dir. Diğer Milli saraylar eserleri gibi burada da Müzekart geçerli değildir. Ziyaret sadece gruplarla ve grup rehberleriyle yapılmakta, saray içerisinde bireysel geziye ve fotoğraf çekmeye izin verilmemektedir.
Dolmabahçe Sarayı Ulaşım
Dolmabahçe Sarayı İnönü Stadyumu yakınındadır. Beşiktaş içerisindeki bu bölgeye Taksim’den de yürüyerek yaklaşık on beş dakikada ulaşmak mümkündür. Toplu ulaşım için de Beşiktaş yönüne giden vapur, tramvay veya otobüs kullanılabilmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder