Rahmi Koç Müzesi İstanbul Hasköy’de bulunan Türkiye’nin ilk iş dünyası için tasarlanmış müzesidir. Burada sanayi, lojistik, iletişim, ulaşım sektörlerinin tarihini anlatan eserler bulunmaktadır. Haliç kıyısında 1994 yılında hizmete açılan müzenin açıldığı binanın kendisi de tarihi bir eserdir. Türkiye denizcilik sektörünün temel taşları arasında yer alan tarihi Lengerhane binası içinde müze kurulmuştur.
Rahmi Koç Müzesi adını aldığı işadamının desteğiyle kurulmuştur. Rahmi Koç Müzesi kuruluşunda kullanılan Lengerhane binası gemilerdeki çapa, zincir ve demirin üretildiği yeri ifade etmektedir. Bu anlamda, anlamlı bir binada açılan müze, izini taşıdığı tarihi hakkıyla yansıtan bir konuma sahiptir. Rahmi Koç Müzesi’nin kurulduğu Lengerhane binası III.Ahmed tarafından inşa edilmiştir. Tarihi boyunca da çeşitli defalar restore edilmiş en son restorasyonu Rahmi Koç tarafından 1991 yılında yapılmıştır.
Rahmi Koç Müzesi’nin ilk binası Lengerhane, zaman içinde müzeye yetmemiş, müze Hasköy Tersanesi yönünde genişletilmiştir. Burası da müzenin karakterine uygun bir şekilde tarihi bir yapıdadır. İki bin metrekare Lengerhane içinde, 11 bin metrekare tersane içinde olmak üzere toplam 13 bin metrekareden fazla bir alana kurulan müze 2001 yılından itibaren çok daha geniş bir koleksiyon ve ziyaretçi sayısına ulaşmıştır.
Rahmi Koç Müzesi tarihinde iki önemli olay bulunmaktadır. Bunlardan ilki elbette kuruluşu, ikincisi de tersane binasına taşınmasıdır. Her ikisinde de alanında ülkede tek olan müze dünyada da ilgiyle karşılanmış ve heyecan uyandırmıştır. Hasköy Tersanesi’nin 1861 yılında kurulduğu göz önüne alındığında ülke tarihine damga vurmuş en önemli denizcilik merkezlerindeki müzenin kıymeti daha da anlaşılacaktır.
Rahmi Koç Müzesi Lengerhane binası, Hasköy Tersanesi ve açık hava alanından oluşmaktadır. Lengerhane binası içinde uçak ve gemi parçaları, ulaşım, iletişim ve basın yayın alanında kullanılan çeşitli tarihi cihazlarla teknolojik tarihin ip uçları sergilenir. Bina içinde bir de Fransız mutfağı restaurant bulunmaktadır. Tersane içinde daha çok kara taşımacılığının gelişimini anlatan eserlerle bilgisayar ve bilişim dünyasının ürünleri yer almaktadır. Ancak buradaki koleksiyon bu konularla sınırlı değildir. Bunlarla beraber tersane içinde sergilenen ürünler çeşitli fabrikalara ait parçalar, tarım ürünlerinin üretimiyle ilgili koleksiyonlar, su altı ürünleri bulunmaktadır.
Rahmi Koç Müzesi’nin üçüncü alanı açık alanlarla denizdeki alanlardan oluşur. Buradaki eserler bir hayli büyük ve kapalı alanda sergilenmesi güç eserlerdir. Bunlar içinde askeri uçaklar, gemi ve denizaltılar bulunmaktadır. Ayrıca tramvay, araba, tren, tarihi saltanat vagonu, buharlı otomobiller de bu alanda sergilenmektedir. Tüm bunlarla birlikte mağaza, konferans salonu, ve restaurantlarıyla birlikte müze dev bir kültür sanat merkezidir.
Rahmi Koç Müzesi Ulaşım
Rahmi Koç Müzesi’ne ulaşım gayet kolaydır. Taksim’e çok kısa mesafede sayılan bu müzeye Hasköy ve Kırmızı Minare yönünden ulaşılabilir. Cebeci ve Taksim arasında çalışan 36T numaralı otobüslerle de ulaşılabilmekte ancak bu hattın yoğunluğu ve sefer sayılarındaki azlık göz önüne alındığında bu hat önerilmemektedir. Bunun yerine Taksim’den Kırmızı Minare ve Hasköy yönüne giden her hangi bir otobüs tercih edilebilir. Tramvayla da Edirnekapı ve Topkapı duraklarından buraya ulaşılabilmektedir. Metrobüs'le de Halıcıoğlu durağından müzeye erişim mümkündür.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder