13 Mayıs 2014 Salı

YEDİKULE ZİNDANLARI

Yedikule Zindanları İmparator Theodosius tarafından İstanbul‘da inşa edilen, oğlu tarafından dört kule ve altın kapı eklenen, Fatih Sultan Mehmet tarafından iki kule daha eklenerek tarihe kazandırılan bir başyapıttır. Bizans İmparatoru’nun burayı inşa ederken yabancı devlet adamlarını görkemli bir kapıyla karşılamayı istediği düşünülür. Nitekim oğlu buraya bir Altın Kapı da eklemiştir. Altın Kapı’ya çıkan yol eskiden kralların karşılandığı ve kırmızı halının serildiği bir yoldur. Ancak tarih bu kuleleri gözlem kulesi, zindan, garnizon hatta müze olarak kullandırmış ve imparatorun isteği kısa bir süre mümkün olmuştur.
Yedikule Zindanları tarihinde burasının bir dönem hayvanat bahçesi olarak kullanıldığı da belirtilmektedir. Ayrıca bir dönem bu esrarengiz yapı Kız Sanat Okulu olarak da kullanılmıştır.15.yüzyıl ortalarından başlayarak 1789 yılına kadar Osmanlı Hazinesi’nin burada tutulduğu bilinmektedir.
Yedikule Zindanları
Yedikule Zindanları dışarıdan ürkütücü bir yapıya sahiptir. İstanbul’a gitmiş olanların genelde gördüğü bu yapı şehrin Sarayburnu ve Bakırköy arasındaki sahil yolu bölgesinde yer almaktadır. Gizemli yapısıyla da her yıl yerli ve yabancı pek çok turist ağırlamaktadır. Bu kulelerin ve ortasındaki alanın geçmişi pek çok kişiye cazip gelmektedir.
Yedikule Zindanları tarihin gaddar yönlerini açığa çıkarmaktadır. Bu kule her ne kadar insani amaçlarla kurulmuş olsa da tarihe pek çok masum insanın hapsedildiği yer olarak geçmiştir. Zindanlar bu yüzden hep biraz korkuyla gözlenmiştir. Gencecik bir padişah iken Yeniçeriler tarafından tahttan indirilen ve yirmisini bulmadan öldürülen Genç Osman burada yaşamını yitirmiştir. Son Abbasi Halifesi 4.Mütevekkil burada kalmıştır. Kırım Hanı Mehmed Giray burada hapsedilmiştir. Ayrıca öldürülen kişilerin kafalarının kesilerek buradaki Kanlı Kuyu’ya atıldığı söylenmektedir. Bu da tarihin vahşi yanlarını göstermektedir. Bu kuyu Genç Osman Kulesi içindedir.
Yedikule Zindanları 2
Yedikule Zindanları adından da anlaşılacağı üzere yedi tane kuleden oluşur. Her bir kulenin de bir ismi vardır. Bunlardan Genç Osman Kulesi padişah Genç Osman’ın infaz edildiği yeri gösterirken, Bayrak Kulesi de halen sağlam kalmış kuleler içinde sancağın dalgalandığı kuleyi ifade etmektedir. Kuleler yakınında Osmanlı döneminin İstanbul içinde inşa ettiği ilk mescid yer almaktadır. Fatih Sultan Mehmet’in kulelerin tamiratı sırasında bu mescidi çalışanlar için inşa ettirdiği bilinmektedir.
Yedikule Zindanları bir dönem 30 yıllığına bir şirkete kiralanmıştır. Sözleşmede tarihi dokuya zarar verilmemesi şartı olmasına rağmen şirket yapının tabanında yer alan tarihi eserleri parçalamaktan geri durmamıştır. Buraya bir tür pist yapma isteğinde olan bu şirketin elinden tarihi yapı 2006 yılında alınmıştır. Tarihin Genç Osman’ın öldürülmesi gibi hatırlayacağı bu olay ibretliktir. Bu gün kule konser organizasyonları için kullanılmakta ayrıca da ziyarete olanak tanınmaktadır.

Yedikule Zindanları Giriş Ücreti, Ulaşım, Ziyaret Saatleri

Yedikule Zindanları’na Eminönü, Taksim ve Beyazıt istikametinden otobüsler bulunmaktadır. Her gün 09.00 ve 18.30 saatleri arasında ziyarete açıktır. Müzekart ile girilebilmektedir. Kartsız giriş ücreti 10 TL’dir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder