Süleymaniye Cami 1551 yılında başlayarak yedi yıl boyunca inşası süren büyük bir başyapıttır. Dönemin büyük mimarı Mimar Sinan’ın imzasını taşıyan bu büyük yapı Kanuni Sultan Süleyman adına İstanbul‘da yapılmıştır. Caminin bulunduğu külliye içinde medrese, kütüphane ve imarethane gibi dönemin sosyal ihtiyaçlarına cevap veren yapılar da bulunmaktadır.
Süleymaniye Cami rivayete göre Ayasofya ile yarışacak bir Osmanlı eseri inşa etme çabasıyla ortaya çıkan bir yapıdır. Klasik dönem Osmanlı mimarisi olarak kategorize edilen bu yapı kubbe, minare ve biçim bakımından Ayasofya ile benzerlik taşır. Kubbe yapısı neredeyse Ayasofya’nın aynısıdır. Büyük bir kubbenin yanında iki küçük kubbe bulunur. Küçük kubbelerde büyük kubbeye destekçi olma özelliği kazandırılmıştır.
Süleymaniye Cami yaşadığı pek çok depreme rağmen tek bir çatlak bile bulundurmayan yüzyıllarca sağlam kalmış ve uzun bir dönem de sağlam kalacağı düşünülen bir eserdir. İyi bir tasarım ürünü olduğu kadar muhteşem bir mimarinin de sonucudur. Yapısında dönemin mühendislik harikaları kullanılmıştır. Estetik anlamda döneminde yapılan bütün eserleri geride bıraktığı gibi çağımızda da bu güzellikte bina inşası henüz yapılamamıştır.
Süleymaniye Cami’nin minareleri İstanbul silüeti açısından hayati önem taşımaktadır. İki minaresi 76 metre, iki minaresi de 56 metre uzunluğundadır. Yapının inşasında minareyle orantılı ölçüler kullanılmıştır. Ön cephede büyük ölçülerle yapılan kısımlar arka cephede küçülmektedir. Bu ölçüler yapının iyi bir perspektif anlayışıyla inşa edildiğini göstermektedir.
Süleymaniye Cami 460 yıldan fazla bir süredir ayaktadır. Adına inşa edilen padişahın dünyaya nam salan büyüklükte olduğu düşünülürse bu yapının da aynı büyüklüğü temsil etme kaygısıyla yapıldığı anlaşılır. Osmanlı’nın en parlak dönemini yaşadığı Kanuni Sultan Süleyman döneminde yapılan eserler içinde büyük bir öneme sahip olan cami, aynı zamanda devrin padişahı ve ebedi eşi Hürrem Sultan’a turbe görevi de sağlamıştır. Yapının güneydoğu bölümünde her ikisinin de mezarı bulunmaktadır.
Süleymaniye Cami diğer Osmanlı eserlerinde de görüldüğü üzere büyük devlet adamları ve Osmanlı eşrafına turbe yapılma geleneğini bozmamıştır. Kanuni ve Hürrem’in mezarları pırlanta ve vitraylarla süslü bir alan içinde bulunmaktadır. Süleymaniye Cami içinde bulunan vitraylar bu turbelerde de kullanılmış, gökyüzünün temsili olarak turbe içinde pırlantalardan yıldız imajı yaratılmıştır.
Süleymaniye Cami içinde mimari olarak dikkat çeken kısımlar; kubbe, minare, şadırvan, revaklar, ve iç ses dizaynıdır. Süsleme ve nakkaşlık sanatına giren önemli özellikleri de bulunmaktadır. Bunların en başında cami içinde Kuran’dan ayetlerin yazıldığı mihrap ve kubbenin iç kısmıdır. Ayrıca cami halılarında da estetik kaygı azami bir biçimde güdülmüş, hutbe okunan yere asılan halı dönemin en güzel halıları arasından seçilmiştir. Caminin bir başka önemli özelliği de yağ lambalarından çıkan sisin aynı noktada toplanmasını sağlayan hava akımı düzeneğidir.
Süleymaniye Cami Ziyaret & Ulaşım
Süleymaniye Cami namaz saatleri dışında 09.00 ve 18.00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyarete açıktır. Eminönü bölgesinde bulunması dolayısıyla akla gelebilecek her araçla buraya ulaşılabilir. Otobüs, metro, tramvay ve vapurla buraya ulaşılabilir. Eminönü bölgesine giden otobüslerden Müze durağında inilerek camiye ulaşılabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder