İstanbul Arkeoloji Müzeleri 1891 yılındaİstanbul‘da kurulmuştur. İsminin çoğul olarak kullanılması bünyesinde bulunan üç farklı müzeden kaynaklanmaktadır. Bu müzelerden ilki Arkeoloji Müzesi binası, ikincisi Eski Şark Eserleri Müzesi, üçüncüsü de Çinili Köşk Müzesi’dir. İstanbul Arkeoloji Müzeleri bünyesinde bulunan üç farklı müze ve binlerce eseriyle dünyanın en büyük müzeleri arasında yer almaktadır.
İstanbul Arkeoloji Müzeleri Osman Hamdi Bey tarafından kurulmuştur. Osmanlı kültür ve sanatının geliştiği yıllarda dönemin müze ihtiyacına İmparatorluk Müzesi adıyla cevap verme gayesi güden bu kuruluş ne yazık ki imparatorluk süresinde pek talihli olmamıştır. Kurulduğu yıllarda maddi imkansızlıklar yaşamış, kuruluş dönemi savaşlar ve yoksulluğun hüküm sürdüğü yıllara rastlamıştır. Daha sonra da dünya savaşının ve Kurtuluş Savaşı’nın ezici zorluklarıyla boğuşmuş bir kültür eseri olan müze tüm bunlara rağmen geniş bir koleksiyon sahibi olmuştur.
İstanbul Arkeoloji Müzeleri bünyesinde Anadolu ve Rumeli eserleri başta olmak üzere Kuzey Afrika, Orta Asya ve Balkanların eserlerine yer verilmiştir. İmparatorluğun sahip olduğu üç kıta kültürü de müze bünyesinde yansıtılmaya çalışılmıştır. Bu durum da müzenin koleksiyonları kadar kendisini de uluslar üstü kılmaktadır. Aradan geçen yıllarda müzenin kıymeti pek bilinmemiş, dolayısıyla dünyada pek çok rakip müze bu önemli kültür varlığımızdan çok daha ileri noktalara ulaşmıştır. Son yıllarda Kültür Bakanlığı’nın girişimleriyle müzenin işleyişlerinde köklü değişikliklere gidilmiştir.
İstanbul Arkeoloji Müzeleri bünyesinde bulunan Eski Şark Eserleri Müzesi Anadolu ve Mezopatamya bölgesinin Yunan kültürüyle tanışmadığı dönemlerle, Arap ve Afrika topraklarının İslam öncesi eserlerine yer vermektedir. Sunulan eserler bölgesel kategorizasyona tabi tutulmuş, her bölgenin eserleri ayrı biçimlerde sunulmuştur. Bu kapsamda müze içinde uluslar arası siyaset ve tarih açısından hayati öneme sahip Kadeş Anlaşması metni de bulunmaktadır. Bunun yanında 75 bin tablet yazı ile geçmişin aydınlanmasına çalışılmaktadır.
İstanbul Arkeoloji Müzeleri içindeki ikinci müze Arkeoloji Müzesi adıyla hizmet vermektedir. Arkeoloji Müzesi içinde Bizans ve Anadolu uygarlığının en önemli eserlerine yer verilmekte, yer yer Helenistik ürünlerle Yunan ürünleri de ziyaretçi ve bilim insanlarının gözlemlerine bırakılmaktadır. Burada yer alan eserler görkemli Yunan, Helen ve Bizans uygarlıklarına ışık tutmaktadır.
İstanbul Arkeoloji Müzeleri arasında üçüncü müze Çinili Köşk Müzesi’dir. Burada Türk İslam kültürüne ait eserlere yer verilmektedir. Selçuklu ve Osmanlı döneminin en önemli eserleri burada ziyaret edilebilmekte, tarihin en önemli kültür ve sanat eserleri burada sergilenmektedir. Çinili Köşk kendi mimarisi ile de bir Osmanlı eseri imzası taşımakta, İslam kültürü ile ilişkiye girmiş Türk kültürünü yansıtmaktadır.
İstanbul Arkeoloji Müzeleri Giriş Ücreti, Ziyaret Saatleri, Ulaşım
İstanbul Arkeoloji Müzeleri Gülhane Parkı yakınında Fatih ilçesi sınırlarında bulunmaktadır. İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nin ilk müdürü ve kurucusu Osman Hamdi Bey’in adıyla anılan yokuşta bulunmaktadır. Eminönü’den binilen tramvayla Gülhane durağında inilerek müzeye ulaşılabilmektedir. Eminönü bölgesine İstanbul’un hemen her yerinden otobüs bulunabilir.
İstanbul Arkeoloji Müzeleri giriş ücreti 10 TL’dir. Müzekart geçerlidir. Pazartesi hariç her gün hizmet veren müze yaz saati uygulamasında 09.00 ve 19.00 kış döneminde de 09.00 ve 18.00 saatleri arasında açıktı
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder