Yıldız Sarayı İstanbul‘daki en ünlü yapılardan biridir. Tarih boyunca bir çok önemli olaya tanıklık etmiştir. Sultan II. Abdulhamid’in gözde mekanı olan bu saray Teşkilat-ı Mahsusa’nın temellerinin atıldığı yerdir. Teşkilat-ı Mahsusa Osmanlı döneminde kurulmuş istihbarat örgütüdür. Bu gün MİT tarihini bu dönemden başlatmaktadır. Sultan Vahdettin ülkedeki son gecesini bu sarayda geçirmiştir. Sultan Abdulaziz bu sarayda hapsedilmiştir.
Yıldız Sarayı Osmanlı’nın son dönemlerindeki pek çok olaya tanıklık eden büyük bir tarihi eserdir. Beşiktaş İlçesinde bulunur. Kanuni Sultan Süleyman döneminden beri burası padişahların uğrak yeridir. Buradaki ilk padişah konutu av mevsimleri için Sultan I.Ahmed tarafından yapılmıştır. Aradan geçen yıllarda hemen her padişah buraya kendisinden bir şey katmış ve yapı bu günkü halini almıştır.
Yıldız Sarayı içinde pek çok atölye bulunur. Ayrıca tiyatro sahnesi, müzik gereçleri, çeşitli kültür sanat eserleri de saray içinde muhafaza edilmektedir. Bu eserlerin çoğu da Sultan II.Abdulhamid tarafından yaptırılmıştır. Sultan Abdulaziz Büyük Mabeyn Köşkü adı verilen yapıyı inşa ettirmiş, Malta, Çadır Köşkleriyle Çit Kasrı da bu padişah döneminde oluşturulmuştur.Yıldız Sarayı içinde bulunan bölümler arasında hayvanat bahçesi, kilithane, tamirhane gibi bölümler bulunmaktadır. Bunun yanı sıra saray içinde padişaha ait özel birlik Hassa Tümeni bölgesi de bulunmaktadır. Burada da geçmiş döneme ait askeri izler bulunabilir.
Yıldız Sarayı uzun bir dönem Erkan-ı Harbiye yani Genelkurmay Başkanlığı binası olmuştur. Buradan Osmanlı’nın son dönemindeki pek çok savaşın yönetildiği bilinmektedir. Plevne Kahramanı Gazi Osman Paşa’nın da burada bir odası bulunmaktadır. Cumhuriyet döneminde de uzun bir süre burası askeri tesis olarak kullanılmıştır. 1978 yılında Kültür Bakanlığı’na devredilen eserler arasındadır. Bu tarihten 26 yıl sonra yani 1994 yılında burada müze çalışmaları yapılmıştır.
Yıldız Sarayı irili ufaklı pek çok yapıyla birlikte on ana bölmeden oluşur. Bunlar Büyük Mabeyn Köşkü, Küçük Mabeyn Köşkü, Sultan II.Abdulhamid’in Özel Hamamı, Sahne Sanatları Müzesi, Art Nouveau Seksiyonu, Ada Köşkü, Cihannuma Köşkü, Yıldız Sarayı Müzesi, Yıldız Sarayı Tiyatrosu bölümleridir. Kuşkusuz bunlar içinde en fazla dikkat çeken bölümler arasında Art Nouveau bölümü sayılabilir. Bu Avrupa’da 1800′l yıllarda yayılan bir sanat akımıdır. Sultan II.Abdulhamid döneminde Osmanlı’da da kendini göstermiştir.
Yıldız Sarayı Ziyaret, Giriş Ücretleri, Ulaşım
Yıldız Sarayı geniş bir ücretsiz ziyaretçi kitlesi kabul etmektedir. Bunlar arasında er ve erbaşlardan çeşitli uluslar arası kuruluş kartı taşıyanlara kadar pek çok grup bulunmaktadır. Bunun yanında Müzekart sahipleri de sınırsız ziyaret hakkına sahiptir. Kartı olmayanlarla herhangi bir indirime tabi olmayanlar müzeyi 8 TL karşılığı gezebilmektedirler. Salı günleri müze ziyarete kapalıdır. Bunun haricinde her gün 09.00 ve 19.00 saatleri arasında açıktır. Gişeler ise saat 18.00′e kadar çalışmaktadır. Barbaros Bulvarı üzerinden geçen otobüslere binerek Taksim yakınlarında bulunan Yıldız Teknik durağında indiğinizde saraya ulaşabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder